Иво Гьошков от Русе е “Най-добър млад шофьор на България” за 2024 г.

 

Иво Гьошков от гр. Русе спечели седмото поред издание на състезанието по пътна безопасност “Най – добър млад шофьор на България”, което тази година се състоя в гр. Стара Загора с любезното съдействие на общината.

Втори се класира Станислав Ерменков от София, а трети Цветомир Стефанов от Чипровци, който участва за втори път. Състезанието се провежда от Съюза на българските автомобилисти (СБА) и има за цел подобряване уменията и знания сред младите водачи на моторни превозни средства до 26 годишна възраст.

Общо 20 младежи от цялата страна, които преминаха успешно първата част – онлайн тест и покриваха изискванията да са на възраст до 26 години, да имат свидетелство за управление на МПС не повече от 5 год. и да нямат нарушения на Закона за движение по пътищата, показаха уменията си на специално изградения полигон в парк “Артилерийски” в града под липите.

Отделните елементи включваха:

  • майсторско управление на автомобил (осигурени от Топ рент а кар) със запазване на баланс на топка върху предния капак;
  • прецизно преминаване в коловози;
  • реакция при ПТП – оценявана от експертите от ДА “Безопасност на движението по пътищата” (ДАБДП);
  • решаване на тест по ЗДвП;
  • оказване на Първа долекарска помощ – оценявано от Български Червен кръст в лицето на млади червенокръстци, водени от д-р Живка Димитрова.

Състезанието откри председателят на СБА – инж. Емил Панчев, заедно с гл. секретар на община Стара Загора, г-н Николай Диков, Бойко Рановски от ДАБДП, д-р Надежда Тодоровска от БЧК, от ГДНП “Пътна полиция” – гл. инспектор Йордан Милушев и полицейски инспектор Борислав Живкичов, както и Калоян Станчев – председател на Автомобилна федерация на България. Всички пожелаха успех на състезателите.

Жаркото слънце и високата температура, не успяха да попречат на младежите да покажат най – доброто от себе си. Разделени на групи с водачи, участниците внимателно слушаха инструктажа на директора на състезанието – Васил Кубадинов, който се постара да обясни всичко до най – малкия детайл. Тази година, водач на една от групите беше Александър Анастасов – победител от миналогодишното издание и завършил трети на Европейското състезание през октомври 2023 г. в Австрия. Голямата приятелка и най – добрата ни жена състезател – Екатерина Стратиева, отново беше водач на група. Младежите се справиха много добре с отделните елементи въпреки пристеснението на повечето от тях.

А тя изглеждаше по следния начин:

Иво Гьошков от Русе спечели голямата награда на СБА – 3 000 лв. ваучер за гориво, връчен от председателя на СБА – инж. Емил Панчев, Златна карта от СБА, ваучер за наем на автомобил от “Топ рент а кар”, видеорегистратор от ДА “Безопасност на движението по пътищата” и подарък от “ДЗИ”.

Станислав Ерменков от София спечели мобилен телефон Samsung, осигурен от “Йеттел” и връчен от Людмила Спасова – мениджър корпоративни клиенти и събития в СБА, Златна карта от СБА, ваучер за наем на автомобил от “Топ рент а кар”, видеорегистратор от ДА “Безопасност на движението по пътищата” и подарък от “ДЗИ”.

Цветомир Стефанов от Чипровци си отиде с ваучер за 4 бр. гуми, осигурен от Центрове за гуми Диана със съдействието на Continental и връчен от Павлина Няголова, Златна карта от СБА, ваучер за наем на автомобил от “Топ рент а кар” видеорегистратор от ДА “Безопасност на движението по пътищата” и подарък от “ДЗИ”.

Наградите на ДА “Безопасност на движението по пътищата” връчи г-н Бойко Рановски, а от “Топ рент а кар” – г-н Петко Димитров от Пловдив. Всички участници получиха карти на СБА и медали за своето участие.

Иво и Станислав ще имат възможността да представят България на Европейското състезание, което тази година ще се проведе в гр. Нивел, Белгия.

Председателят на СБА – инж. Емил Панчев, връчи и медали и купи на победителите, като им напомни, че сега те трябва да бъдат посланници на пътната безопасност и да дават пример с поведението си на пътя. Г-н Панчев благодари на всички участници за представянето и им пожела да бъдат внимателни и толерантни на пътя.

Всички младежи бяха единодушни, че са се забавлявали много и със сигурност биха участвали отново.

Огромни благодарности на ГД “Национална полиция” – Пътна полиция, ДА “Безопасност на движението по пътищата”, Български Червен кръст, Топ рент-а-кар, Йеттел, центрове за гуми Диана, ДЗИ, и домакините от община Стара Загора, без които това важно за пътната безопасност събитие, нямаше да се случи. БЛАГОДАРИМ ВИ!

Previous post Ето участниците в състезанието “Най-добър млад шофьор на България” тази година